Περιοχή

Σε μαγεύει, σε αγκαλιάζει, γίνεσαι ένα με τον τόπο, νιώθεις τη δύναμη της φύσης, της γης,
και την ευλογία του τόπου που σου προσφέρει απλόχερα τα φρούτα του. Τον Εξαιρετικό Οίνο

Ο τόπος μας

Ψηλές κορφές, οροπέδια, απόκρημνες χαράδρες, αιωνόβια δέντρα, άγρια βότανα, λουλούδια και ένας δροσερός αέρας που δημιουργεί ένα μοναδικό μικροκλίμα.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο βρίσκεται μέσα σε αυτή τη μαγευτική περιοχή του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, ένα ευλογημένο τόπο γεμάτο αρχαίους θρύλους και ιστορικές παραδόσεις που έχει αναγνωρισθεί ως Εθνικό Πάρκο και μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα επτά Παγκόσμια Ελληνικά Γεωπάρκα της UNESCO, καθώς πρόκειται για μια ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή η οποία φροντίζει για την ευημερία των ανθρώπων της και προάγει με αειφόρο τρόπο την προστασία της γεωλογικής της κληρονομιάς.

Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού απλώνεται στη Βόρεια Πελοπόννησο σε μια έκταση 647 τ.χλμ. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή η οποία φιλοξενεί 27.000 κατοίκους διάσπαρτους σε χωριά και κωμοπόλεις, ανάμεσα σε ψηλά βουνά και βαθιές κοιλάδες ποταμών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων ήδη από το 2009, και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της UNESCO το 2015, εξαιτίας ενός συνδυασμού ποικιλόμορφων γεωλογικών, φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων που του χαρίζουν τον μοναδικό χαρακτήρα του.

Γεώτοπος εθνικής σημασίας

Η περιοχή του Μεγάλου Σπηλαίου, με τους μοναδικούς φυσικούς σχηματισμούς της, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της μακραίωνης γεωλογικής ιστορίας της γης.

Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου

Λίγα λεπτά από το Κτήμα, βρίσκεται η φημισμένη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας και η αρχαιότερη εν ενεργεία Μονή στην Ελλάδα. Χτισμένη μέσα στα απόκρημνα βράχια που κόβουν την ανάσα, δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα κατάνυξης και στοχασμού σ’ ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Οδοντωτός Σιδηρόδρομος

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο βρίσκεται πάνω από το επιβλητικό Φαράγγι του Βουραϊκού, με την μαγευτική θέα του Φαραγγιού να απλώνεται από κάτω του. Το «θρυλικό τραινάκι», ο οδοντωτός σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι, και ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μία μοναδική διαδρομή, από το Διακοπτό έως τα Καλάβρυτα, περνώντας πάνω από γέφυρες, μέσα σε σήραγγες και δίπλα σε απότομους γκρεμνούς! Μία διαδρομή «ατραξιόν» της Ελλάδας!