Αμπελώνες

Συνεχίζουμε την ιστορία και αφήνουμε τη γη να κάνει το κρασί μας ξεχωριστό

Τα κρασιά μας προέρχονται από σταφύλια που καλλιεργούνται κυρίως σε τέσσερις αμπελώνες της ορεινής Αχαΐας, συνολικής έκτασης περίπου 28 εκτάρια. Το εξαιρετικό κλίμα του τόπου, το ποικίλο ανάγλυφο, οι εκθέσεις και το υψόμετρο είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την περιοχή εξαιρετική για αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή μοναδικών κρασιών.

Οι πλαγιές της ορεινής Αχαΐας και συγκεκριμένα τα προσεκτικά επιλεγμένα αμπελοτόπια του Κτήματος είναι το ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν πολλές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, καθιστώντας τον αμπελώνα της έναν από τους σημαντικότερους της χώρας. Το μοναδικό αυτό terroir δίνει οίνους υψηλής ποιότητας που έχουν αποκτήσει αναγνώριση από διεθνούς φήμης οινοκριτικούς, ενώ οι βραβεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Στους 4 αμπελώνες του Κτήματος καλλιεργούνται η Μαυροδάφνη, το Μαύρο Καλαβρυτινό, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Λαγόρθι, το Syrah, το Cabernet Sauvignon κ.α. Η τοποθεσία παράλληλα με την τεχνογνωσία και το μεράκι των ανθρώπων που εργάζονται στους αμπελώνες, είναι το μυστικό της διαρκώς ανοδικής μας πορείας!

Αμπελώνας Μεγάλου Σπηλαίου

Βρίσκεται στη Μεγάλη Άμπελο Καλαβρύτων, σε ένα «μπαλκόνι» πάνω στο φαράγγι του Βουραϊκού. Η περιοχή εντάσσεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού – Βουραϊκού. Απλώνεται σε 10 εκτάρια, σε επικλινές ανάγλυφο, με διακύμανση υψομέτρου από 780 μ. έως 880 μ.

Η αμφιθεατρικότητα στην έκθεση είναι από βόρειο ανατολική σε βόρειο δυτική. Η σύσταση του εδάφους είναι από άμμο και άργιλο και κατά τόπους χαλικερό. Το βάθος του είναι ικανοποιητικό, με καλή στράγγιση. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 410 φυτά ανά εκτάριο, ενώ η μέση παραγωγή είναι 4 τόνοι καρπού ανά εκτάριο.

Το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν ευνοϊκές για τα σταφύλια, ακόμα και το καλοκαίρι, κάνει τη διαφορά στην ποιότητα κρασιού. Το θερμόμετρο στην περιοχή είναι συνήθως 10 βαθμούς πιο κάτω από ό,τι στη θάλασσα και αυτό βοηθάει στην οψίμιση του τρύγου.

Η γη δέχεται συχνά το νερό της βροχής, ακόμη και χιονοπτώσεις, τόσο το χειμώνα όσο και την άνοιξη, γεγονός που δημιουργεί επαρκές απόθεμα και έτσι η παραγωγή ωριμάζει χωρίς ιδιαίτερο υδατικό στρες. Οι άνεμοι που πνέουν είτε από τη θάλασσα είτε από το φαράγγι δεν είναι ισχυροί, μπορούν όμως και απομακρύνουν την περιττή υγρασία από τα φυτά προστατεύοντάς τα με φυσικό τρόπο από ασθένειες.

To σύστημα διαμόρφωσης που έχει σήμερα ο αμπελώνας είναι το αμφίπλευρο και μονόπλευρο cordon.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στον αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου είναι: Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Βερτζαμί, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Ασύρτικο, Λαγόρθι.

Αμπελώνας Τράπεζας

Βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο στον Πέρα Κάμπο Τραπέζης Διακοπτού. Αποτελεί ένα οροπέδιο με θέα στον Κορινθιακό κόλπο, το οποίο δέχεται συχνά επισκέψεις για όσους θέλουν να πάνε στο Παλαιομονάστηρο του Αγίου Νικολάου. Συνδέεται με το ορεινό χωριό της Τράπεζας μέσω ενός επαρχιακού δρόμου.

Απλώνεται σε 13 εκτάρια, σε έδαφος από άμμο και άργιλο με μέσο βάθος και τοπικά μικρότερου βάθους, ενώ συγκρατεί την υγρασία σε ικανοποιητικό βαθμό. Η έντονη κόκκινη χροιά που παρατηρείται προέρχεται από την παρουσία οξειδίων του σιδήρου στο έδαφος. Το ανάγλυφο του αμπελώνα είναι οροπέδιο μικρών κλίσεων σε υψόμετρο 830 μέτρων περίπου, με αμφιθεατρική έκθεση.

Η πυκνότητα φύτευσης είναι 330 και 390 φυτά ανά εκτάριο ενώ η μέση παραγωγή είναι 6 τόνοι καρπού ανά εκτάριο. Το κλίμα στην περιοχή, ειδικά μετά τον Απρίλιο, είναι ήπιο και αρκετά ξηρό. Η τοποθεσία του αμπελώνα είναι σε πλήρη αμεσότητα με κάθε κατεύθυνση ανέμου.

Λόγω της κοντινής του απόστασης με τη θάλασσα, ο αμπελώνας αποκομίζει οφέλη τόσο σε επίπεδο θερμοκρασίας όσο και υγρασίας. Οι ήπιες θερμοκρασίες είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του μικροκλίματος της περιοχής και κάνουν τα σταφύλια να έχουν πρώιμη ωρίμανση. Το σύστημα διαμόρφωσης που έχει σήμερα ο αμπελώνας είναι μονόπλευρο cordon.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στον αμπελώνα Τράπεζας είναι: Μοσχάτο, Mαλαγουζιά, Ασύρτικο, Σιδερίτης, Μαυροδάφνη, Pinot Noir, Malbec και Syrah.

Αμπελώνας Βρόσθενας

Βρίσκεται στις Απιδιές Λόφου Διακοπτού, όπου ο Λόφος είναι ένας μικρός ορεινός οικισμός στον Νομό Αχαΐας. Ο αμπελώνας βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Πούντας – Καλαβρύτων, αλλά και στο σιδηροδρομικό σταθμό Τρικλιά, εκεί που κάνει στάση ο Οδοντωτός.

Πρόκειται για έναν επικλινή αμπελώνα που έχει θέα στο οροπέδιο της Τράπεζας και τον Κορινθιακό κόλπο. Απλώνεται σε 2 εκτάρια, σε έδαφος από άμμο και άργιλο, με ικανοποιητικό βάθος και καλή στράγγιση. Το ανάγλυφο του αμπελώνα είναι επικλινές, με διακύμανση υψομέτρου 800-850 μέτρων και βόρεια έκθεση. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 370 φυτά ανά εκτάριο, ενώ η μέση παραγωγή 6 τόνοι καρπού ανά εκτάριο.

Το κλίμα στην περιοχή είναι ήπιο λόγω έκθεσης και υψομέτρου. Οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται όλο το χρόνο είναι επαρκείς και εξασφαλίζεται η ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών. Οι θερμοκρασίες στον Λόφο Διακοπτού είναι σταθερές, γεγονός που διαμορφώνει το μικροκλίμα έτσι ώστε να βοηθά την επαρκή ωρίμανση μέσης πρωιμότητας. To σύστημα διαμόρφωσης που έχει σήμερα ο αμπελώνας είναι το αμφίπλευρο cordon.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στον αμπελώνα Βρόσθενας είναι: Mαλαγουζιά, Ασύρτικο και Sauvignon Blanc.

Αμπελώνας Βερίνο

Βρίσκεται στην τοποθεσία Λούζες, στα Καμινάκια του Δήμου Αιγίου. Είναι κοντά στο ομώνυμο ορεινό χωριό Βερίνο, σε μια ξηροθερμική πλαγιά με νότια έκθεση. Απλώνεται σε 3 εκτάρια, σε έδαφος από άμμο και άργιλο, κατά τόπους πηλώδες. Το βάθος του είναι ικανοποιητικό, με καλή συγκράτηση υγρασίας.

Το ανάγλυφο του αμπελώνα είναι επικλινές, με βόρεια έκθεση και υψόμετρο που διακυμαίνεται από 550 έως 650 μέτρα. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 350 φυτά ανά εκτάριο και η μέση παραγωγή 6 τόνοι καρπού ανά εκτάριο. Το κλίμα στον αμπελώνα είναι 9 μήνες το χρόνο ήπιο και το καλοκαίρι γίνεται αρκετά ξηροθερμικό. Η περιοχή έχει τέτοιο μικροκλίμα που ευνοεί την πλήρη και πρώιμη ωρίμανση των σταφυλιών.

Το σύστημα διαμόρφωσης που έχει σήμερα ο αμπελώνας είναι αμφίπλευρο cordon.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στον αμπελώνα Βερίνο είναι: Syrah, Μαυροδάφνη, Αγιωργίτικο.