Τοποθεσία
Το Μεγάλο Αμπέλι βρίσκεται στο 21οχλμ της επαρχιακής οδού Διακοφτού – Καλαβρύτων στης Λώβας το λαγκάδι, με την επιβλητική χαράδρα του Βουραϊκού να χάνεται από κάτω του.
Από το 1550 υπάρχουν επίσημα αναφορές για την ύπαρξη του μοναστηριακού αμπελώνα. Το μετόχι και οινοποιείο ως κτίσμα με την προσθήκη κοιτώνα και ξωκλησιού χρησιμοποιείτο από τους μοναχούς για την καλλιέργεια και τον τρυγητό των σταφυλιών. Ο μούστος στη συνέχεια μεταφερόταν με μουλάρια έως το Μέγα Σπήλαιο, όπου στο περίφημο υπόγειο κελάρι του μεταγγιζόταν σε βαρέλια 500lt. Στην όλη διαδικασία βοηθούσαν και εργάτες λαϊκοί, ορισμένοι δε από αυτούς εν ζωή περιγράφουν και αναπολούν τη Μεγάλη Άμπελο. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σταμάτησε η καλλιέργεια του κτήματος λόγω της σταδιακής αποχώρησης των μοναχών από το Μέγα Σπήλαιο και της έλλειψης φροντίδας.
Το Μεγάλο Αμπέλι βρίσκεται στο 21οχλμ της επαρχιακής οδού Διακοφτού – Καλαβρύτων στης Λώβας το λαγκάδι, με την επιβλητική χαράδρα του Βουραϊκού να χάνεται από κάτω του.
Η αναμπέλωση του εγκαταλελειμμένου αμπελώνα έγινε το 1999 με μακροχρόνια μίσθωση από τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Γραμμικοί αμπελώνες όψιμου βλαστικού κύκλου με τις εξής ποικιλίες: Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, CabernetSauvignon, Merlot, Syrah, Λαγόρθι, Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά, Riesling. Πυκνότητα φύτευσης: 4100 φυτά ανά ha.
Έδαφος: Αμμοαργιλοχαλικώδες.
Υψόμετρο: 780 – 880m
Προζυμωτικές εκχυλίσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες (24 – 48 ώρες). Ακολουθεί κλασική ερυθρά οινοποίηση με μακρές εκχυλίσεις. Μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμανση σε καινούργια δρύινα βαρέλια (80% γαλλική δρυς – 20% αμερικανική) για 16-24 μήνες. Αναγωγική παλαίωση στη φιάλη τουλάχιστον 24 μήνες.